De kosten van Peaks

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 17:21

Ik heb het vaak over beleggen met je wisselgeld, via Peaks. Ik laat zien hoe groot mijn portfolio is en wat ik er op het moment mee verdien. Dit is nog niet echt verdiend omdat ik het niet uit zal cashen op korte termijn. Ik doe dit voor de termijn van 15 jaar. Ik vind het belangrijk om naast alle positieve berichten over gemaakt rendement ook te praten over de kosten. Wat kost het gebruik van deze app mij nu precies? Ik ging op onderzoek uit en deel in dit artikel de resultaten met je! Hint: het is misschien wel goedkoper dan je bij voorbaat denkt ;)

 

Enorm leuk 30% rendement tot nu toe via Peaks maar hoeveel kost de app mij nu eigenlijk? In totaal €584,72 aan inleg en op het moment van schrijven €98,66 in de plus. Dit brengt mijn totale Peaks portfolio op: €683,34 (+30,52%). Niet slecht voor een periode van nog geen jaar!

Maar dit roept bij mij de vraag op: hoeveel kost het gebruik van de app mij en wat blijft er na aftrek van de kosten aan rendement over? Ik zocht het voor je uit!

 

Kosten voor het gebruik van de app

Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van je portfolio op de app. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Portfolio’s met minder dan €2500,- aan beleggingen
  • Portfolio’s met meer dan €2500,- aan beleggingen

In het geval van minder dan €2500,- betaal je €1,- per maand voor het gebruik van de app.

In het geval van meer dan €2500,- betaal je 0,5% op jaarbasis. Dit betaal je dan in termijnen, elke maand een deel. Deze kosten worden automatisch betaald vanuit je Peaks-potje, dus niet van je bankrekening. Benieuwd hoe deze kosten precies worden bepaald? Check: https://www.peaks.com/nl/nl/blog/portfolio/de-kosten-van-peaks/

 

In mijn geval zit ik nog redelijk ver van de €2500,-, waardoor ik dus onder de eerste categorie val. Ik beleg nu 10 maanden via Peaks, waarvan de eerste 3 maanden gratis zijn. Mijn gemaakte kosten voor het gebruik van de app staat nu dus op: €7,-.

 

De kosten van de indexfondsen

Al het geld dat je met de Peaks app belegd wordt belegd in indexfondsen (beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex). Hieraan zijn altijd fondskosten verbonden. Bij Peaks bedragen de gemiddelde fondskosten per portfolio tussen de 0,25% en de 0,33% van je belegde geld per jaar en worden door de aanbieders van de indexfondsen verrekend in de koersen.

  • 0,25% voor Mild
  • 0,27% voor Pittig
  • 0,30% voor Scherp
  • 0,33% voor Heet

Ik gebruik portfolio ‘heet’ voor een periode van 15 jaar. Ik heb geen eerste inleg gedaan en in totaal beleg ik per maand ongeveer €40 a €50 euro. Op de site van Peaks kan je uitrekenen hoeveel je in die totale periode aan kosten zal betalen.

Met de gegevens die ik heb komt dit voor mij neer op €232,- aan kosten voor de indexfondsen in die 15 jaar tijd.

 

 

Transactiekosten (oftewel “spread” kosten)

Elke keer dat je geld inlegt of opneemt via de app worden er indexfondsen gekocht of verkocht door Peaks, namens jou. Er zijn altijd kosten verbonden aan deze acties. De handelaren op de beurs vragen voor iedere actie een kleine vergoeding (de spread).

Echter wat ik zo fijn vind aan Peaks: de app zelf brengt jou geen extra transactiekosten in rekening om op deze manier het beleggen echt toegankelijk te houden en de kosten zo laag te houden, top!

De geschatte transactiekosten in mijn situatie komen in totaal straks neer op ‘een schrikbarende’ €4,-!

 

 

 

Conclusie:

Voor mij wegen de kosten niet op tegen het rendement dat ik al maak/ga maken in de komende 15 jaar. Door te beleggen met Peaks maak je gebruik van het rente-op-rente effect. Dit is een mooie manier om de sneeuwbal te maken en deze aan het rollen te krijgen, in mijn ogen.

Daarnaast vind ik het een goede zet van Peaks om veelal in duurzame/groene fondsen te beleggen. Dit is een wereldwijde trend waarvan ik verwacht dat dit zal doorzetten in 2021 en nog vele jaren daarna.

Ik zal jullie op de hoogte blijven houden van mijn Peaks potje en wil jij hier nu ook mee beginnen na het lezen van dit artikel? Gebruik dan mijn affiliate Peaks code: JESSE5W4V en ontvang €5,- beleg tegoed!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.