Cryptovaluta en waarom ik hierin investeer

Gepubliceerd op 10 december 2020 om 14:23

Waarom investeer ik in crypto valuta?

In dit artikel ga ik jullie uitleggen waarom ik in crypto valuta investeer en de reden uitleggen waarom ik hier vertrouwen in heb. Dit is natuurlijk geen financieel advies en echt puur mijn kijk op dit relatief ‘nieuwe’ digitale geld.

 

Maar eerst…. Wat is crypto?

Crypto valuta, oftewel cryptocurrencies, is een digitale munteenheid die inmiddels wordt gebruikt als een alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten (fiat geld). De meest bekende cryptomunt is Bitcoin (BTC). De totale marktkapitalisatie van de cryptocurrencies staat, op het moment van schrijven, op een slordige €455 miljard dollar (!). Hiervan gaat er €283 miljard dollar op aan Bitcoin. Niet voor niets wordt dit dus de Koningsmunt genoemd. Hierover straks meer.

 

Blockchain

Je vraagt je vast af waar die crypto munten dan allemaal staan en hoe die gebruikt kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van ‘Blockchains’. Een Blockchain is een nieuw type database. Hierin kunnen verschillende transacties worden opgeslagen.

Voorbeelden hiervan zijn: een betaling met een digitale munt die geregistreerd wordt of een uitwisseling van informatie tussen 2 of meerdere partijen. Denk bij het laatste voorbeeld aan het uitwisselen van contracten, eigendomsbewijzen etc.  

Er is echter één belangrijke overeenkomst: het worden uiteindelijk allemaal blokjes aan informatie die digitaal ‘ondertekend’ worden door zowel de verzendende partij als de ontvangende partij. Waar er bij de traditionele databases altijd wel een derde partij aan te pas komt is dit bij Blockchain niet het geval. Er is dus geen tussenkomst van een derde partij en ze worden direct opgeslagen in de database. Deze database is ook nog eens voor iedereen toegankelijk en dus erg transparant.  

Al het cryptogeld wordt geregistreerd in een Blockchain, geen uitzonderingen. In sommige gevallen is er een aparte Blockchain voor één valuta en in andere gevallen registreert één Blockchain meerdere digitale valuta/andere data (zoals informatie). Alle opgeslagen informatie wordt onleesbaar gemaakt met cryptografie. Hier komt tevens ook de term ‘cryptovaluta’  vandaan.

Alle transacties worden in blokken opgeslagen in een enorm computernetwerk. Elk volgende blok bevat informatie over het vorige blok, en dat blok bevat weer info over het vorige blok enzovoort. Op deze manier ontstaat er een lange, onveranderbare en niet te kraken ketting aan informatie.

Hoe komt het dat dit onveranderbaar en onkraakbaar is? Dit komt doordat er niet één eigenaar of toezichthouder is. Dit is echter wel het geval bij de normale databases. Een centrale database heeft een middelpunt en alleen daar is een kopie van de informatie aanwezig. Zoals je kan voorstellen is dit alles behalve transparant en erg fraude gevoelig omdat er één partij bij alle informatie kan en bij de kopie kan als enige.

 

Bij de centrale database ligt het toezicht en centrale punt in het midden, bij één persoon/instantie/bedrijf etc. 

[Centrale database voorbeeld]

Het toezicht bij blockchain ligt dus bij de gebruikers van het netwerk zelf. Hoe werkt dit dan? Er is geen centraal punt bij de blockchain maar in plaats daarvan zijn er meerdere ‘knooppunten’ (computers) die allemaal een exacte kopie van de database bevatten. Die knooppunten worden ‘nodes’ genoemd.

[Blockchain netwerk voorbeeld]

 

Nieuwe transacties worden door de nodes opgeslagen in de database. Om dit te doen moeten ze eerst een code zien te vinden die aangeeft dat alle informatie klopt. Alle nodes moeten het met elkaar ‘eens’ zijn dat de code correct is. Pas dan kan alle informatie opgeslagen worden in de ketting. Er is dus geen individu die zomaar informatie kan opslaan/wijzigen in de database.

Op deze manier wordt het onmogelijk om de data te manipuleren. Doordat alle wijzigingen in de database automatisch worden gekopieerd naar alle computers is het systeem niet afhankelijk van één centrale database. Op deze manier is er geen probleem als er iets met een van de knooppunten gebeurt. In het geval van een gehackte computer of stroomuitval dan is er ook nog geen man overboord want er zijn altijd nog andere nodes met elk hun eigen kopie van de database. Dit is een reden waarom de Blockchain veiliger is dan een systeem met een ‘traditionele’ centrale database.

 

De Koningsmunt

Bitcoin was de allereerste gedecentraliseerde cryptomunt die geheel zonder centrale bank/beheerder werkt. Een ‘peer-to-peer’ betaalsysteem dat compleet decentraal functioneert. Na de bankencrisis van 2008 en het enorme aantal online transacties (wat nog steeds exponentieel blijft groeien) was er behoefte aan een nieuw digitaal betaalmiddel. Het idee was om dit naast het bestaande financiële systeem te laten bestaan.

Bitcoin is eind 2008 in het leven geroepen door Satoshi Nakamoto. Dit is de auteur van het Bitcoin whitepaper echter weet niemand wie er achter dit pseudoniem schuilgaat/schuilgaan.

 

* Fun Fact: Bitcoin vierde laatst zijn 12 jarig bestaan! *

 

Alternatieve Coins (Altcoins)

Elke digitale munt naast de Bitcoin wordt een Altcoin genoemd. De grootsten zijn: Ethereum, Litecoin en XRP. In totaal zijn er nu ruim 1500 Altcoins. Een relatief klein aantal hiervan zijn momenteel echt relevant.

Welke dit volgens mij zijn? In een volgend artikel zal ik hier meer over vertellen en uitleggen waarom ik hierin investeer! Doe ondertussen je eigen onderzoek en verdiep je er eerst in voordat je gaat investeren. De cryptomarkt kan enorm volatiel zijn en daarom dus ook meer risico met zich meebrengen!

 

Last but not least… Waarom investeer ik in cryptovaluta?

  • Het idee van een database waar er niet 1 persoon/partij de macht heeft vindt ik enorm interessant. Dit maakt het in mijn ogen veel transparanter en veiliger.

 

  • Bitcoin en Altcoins kunnen niet zomaar ‘bijgedrukt’ worden. Daar tegenover staat bv. de Dollar, waarvan 22% van alle bestaande dollars dit jaar zijn bijgedrukt!

 

  • Bitcoin is een schaars goed. Er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoins beschikbaar uiteindelijk. Dit zorgt ervoor dat de prijs omhoog zal blijven gaan naar mate er meer en meer vraag naar komt.

 

  • Bitcoin dient als ‘hedge’ tegen het huidige monetaire systeem. Dit systeem staat erg te wankelen momenteel. Als je kijkt naar de geschiedenis van de monetaire stelsels dan zie je dat elk stelsel waarbij er munten bijgemaakt of geld bijgedrukt kan worden er geen hele lange levensduur van het systeem te verwachten is.

(Hedge betekenis: het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Bron: Wikipedia.)

 

  • Ik ben de baas over mijn eigen percentages Bitcoin en Altcoins. Geen bank die hier iets over te zeggen heeft. Ze kunnen in mijn ogen uiteindelijk alleen maar hierin meegaan door zelf ook cryptovaluta aan te bieden/te gebruiken. Dit zie je al gebeuren in de wereld en ik verwacht een grote toekomst voor digitaal geld dat niet bij te drukken is.

 

Ben je door het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in crypto en heb je je eigen onderzoek gedaan? Check dan mijn  Affiliate aanraders pagina voor links naar de brokers bij wie ik investeer in crypto.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.