Mijn investeringsstrategie: DCA (Dollar Cost Averaging)

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 20:17

Oké, je hebt de stap gezet om te gaan investeren, je hebt een budget bepaald en je weet waar je in wil investeren. En dan nu? Het hele bedrag in z’n geheel meteen inleggen? Of in gedeelten? Hoe ga je het beste te werk en waarom moet je hier over nadenken?

 

Ik maak gebruik van de DCA-methode. Dit staat voor Dollar Cost Averaging en houdt in dat je je totale budget in stukjes investeert gedurende een bepaalde periode. Dit zorgt ervoor dat je gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk ligt. Dus in plaats van €1000,- in z’n geheel te investeren investeer je elke maand bijvoorbeeld €100,- gedurende 10 maanden.

De voordelen van DCA

  • De gemiddelde aankoopprijs ligt waarschijnlijk lager dan wanneer je de markt probeert te timen
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over het kopen op de bodem of bang zijn dat je de boot mist
  • Je emoties zijn beter onder controle te houden (in volatiele tijden) wanneer de markt daalt omdat je een goed plan hebt gemaakt waar je je aan kan houden
  • Daardoor ben je minder snel geneigd om uit paniek je posities te verkopen
  • Minder tijd kwijt door het passieve beleggen
  • Ook toepasbaar als verkoopstrategie

 

De nadelen van DCA

  • Door het bewaren van een deel van je geld kan je wat winst mislopen
  • Doordat je meer koopmomenten creëert zal je ook vaker transactiekosten moeten betalen (afhankelijk van je broker)
  • Je moet alsnog natuurlijk research blijven doen naar waarom je in dat bedrijf zou investeren (en blijft investeren ook al gaat de koers bergafwaarts)

 

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Voorbeeld:

€1000,- ineens investeren bij een koers van €10,- per stuk betekend (bij aandelen) 100 aandelen en een gemiddelde aankoopprijs van €10,-.

Aangezien de koers nooit in een rechte lijn omhoog gaat en vorige levels een keer moet worden terug getest kan de DCA strategie hier een oplossing bieden.

 

Voorbeeld:

Dezelfde €1000,- gebruiken we en investeren dit nu in 5 termijnen van €200,-.

Termijn Bedrag Huidige koers
1 €200 €10
2 €200 €6
3 €200 €8
4 €200 €12
5 €200 €9

Gemiddelde aankoopprijs: (10+6+8+12+9)/5= €9

Waar je daarnet een gemiddelde aankoopprijs van €10 had zit je met DCA nu op €9 en dan is dit natuurlijk nog maar een klein voorbeeld.

Als we over aandelen praten dan hebben we in het voorbeeld in die 5 maanden tijd afgerond 116 aandelen gekocht voor in totaal €1000,-. Dit zet je gemiddelde aankoopprijs op: 1000/116= €8,60.

 

Waarom gebruik ik DCA?

Deze strategie zorgt ervoor dat ik mij minder druk maak om de huidige prijs. Ik kies mijn investeringen zorgvuldig uit en ik heb alle vertrouwen in de projecten waardoor ik mentaal relatief rustig blijf in volatiele tijden. In mijn ogen zorgt DCA voor meer rendement op de lange termijn en minder risico.

 

Welke strategie gebruik jij? Laat het hieronder weten in de reacties, ik ben benieuwd!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.